Brev

Till mig själv,

jag vet att du ibland bara ser alla andra utom just dig själv. Att du ser allt som är fint, snyggt och bra på alla i din närhet men väldigt sällan något på dig själv. Du ser andras färdigheter och egenskaper som viktigare och mer värdefulla än dina egna och du tycker alltid att de lyser tusen gånger starkare än allt som är du. 

Du nedvärderar dig själv och sätter vattenfasta stämplar på din egen person som tråkig, vanlig och oklanderligt ful. Du råkar alltid vara det sämsta av allt; fulast, äckligast, tråkigast, jobbigast osv. Och tanken, hur någon skulle kunna tycka du är perfekt och allt den personen vill ha, slår dig ofta hårt i ansiktet. För vem skulle vilja ha någon som dig och framförallt, vem skulle kunna älska dig? Du är ju alldeles för transparent grå för det.

Och jag vet, det är svårt att se sig själv när allt omkring är omöjligt svart och hjärtat slår i rutinmässig otakt. Det är svårt att höja sig själv när alla andras liv känns romantiskt operfekta och nonstop-roliga. När filtrerade instagrambilder, obekymrade skratt och snygga kroppar når dig från morgon till kväll och hånler dig rätt i ansiktet. Som för att slå fast att du inte duger. Att du borde se ut så, att du borde bete dig så och att du borde vara som henne. För då kanske även du skulle kunna tillhöra toppskiktet och faktiskt vara vara värd lite kärlek och älsklighet. Men när svartheten kryper in under huden kan det kännas så mycket bättre att gömma sig under täcket, gråta hjärtat ur kroppen och hata sig själv på det där vidriga självförminskade sättet som man bara kan göra om sig själv. Försvinna i mitten av ett återkommande självförakt som aldrig verkar ta slut. 

För det här med att jämföra sig med andra kommer aldrig ta slut eller bli bättre om man inte gör något åt det. Det kommer fortsätta i den onda cirkeln som redan är i gång och rotera tills hatet tar över och blir verklighet. Och det vill du inte, jag lovar. Du är alldeles för bra och stark för det. Det går att förändra sin syn på saker och ting, även den granskande bilden på sig själv.
Men då måste du komma ihåg och hela tiden påminna dig själv om allt som är fantastisk med just din personlighet och ditt liv. Hur mycket bra du gör för människor och hur många som ser upp till dig och behöver dig. Du måste börja älska dig själv sett från ett utifrånperspektiv. Hur skulle du se på dig själv om du inte levde i din kropp? 

Och ta inte så hårt på saker. Gå inte ner dig fullständigt om något känns plötsligt motsträvigt och svårt. Tänk då på vad som är viktigt och allt vackert i ditt liv. Din fina familj och släkt, alla dina vänner och bekantskaper i olika åldrar och former, din trygghet i den finaste personen du vet och alla andra små värdefulla viktigheter i din värld som du inte kan leva utan. Och känn värmen som omsluter ditt hjärta och glöm det som får tillfället får lyckan att tryta

Svartsjuka och att ständigt längta efter något som andra har är inte värt det. Öppna din famn för alla människor som du möter och bjud in alla till din värld. Försök att bli av med alla förutfattade meningar och försök att lära känna en människa innan du dömer. Om du och en människa inte går bra ihop, lägg ingen energi på det utan glöm det och gå vidare. Och försök att inte leva i begränsningar. Försök att låta hjärtat bestämma och uppmuntra allt som är spontant. När jobbigheterna dyker på dig, gråt gråten ur bröstet och dansa molnigheten ur benen. Tappa inte bort dig i mörkret utan ryck på axlarna, det är okej att inte alltid bry sig. Var varm mot alla du möter och ge dem en ärlig del av dig själv. Börja inte tänka vad andra tänker om sig. Det hjälper ingen! Och att vara cynisk och bitter leder bara till tråkigt. Le med hela ansiktet och kramas så mycket du kan. När svartsjukan och otillräckligheten stormar i dig och du bara villl skrikgråta och försvinna från jordens yta, tänk på något som alltid gör dig lugn och som kan få ovädret att dra vidare. Tänk på dina varmhjärtade föräldrar eller hur obekymrad du är i närheten av djur. Låt tankarna på det ta över och försök att somna med trygghet i hjärtat varj natt.

Du är en av miljoner människor som förtjänar sin lycka. Och du klarar allt! 


Kommentarer

Kommentera här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0